Israelul se va afla – joi, 11 ianuarie 2024 – în postura de „acuzat” în fața judecătorilor Curții Internaționale de Justiție (CIJ), după ce Africa de Sud a lansat acuzația potrivit căreia trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) comit „genocid” în Fâșia Gaza.
Cei 15 judecători permanenți care activează în instanță sunt numiți de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și provin din țări cu niveluri foarte diferite de independență judiciară.
„Dar alți judecători vin din Rusia, China, Maroc, Somalia, Liban și Uganda, care sunt toate fie autocrații, fie democrații foarte viciate în care independența judiciară față de conducerea politică a acestor țări este, cel puțin, dubioasă”, a spus prof. Robbie Sabel de la Facultatea de Drept de la Universitatea Ebraicăm, citat de The Times of Israel.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, Cyril Ramaphosa – președintele Africii de Sud – a acuzat Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. Ulterior, sud-africanii au întocmit un raport de 84 de pagini în care prezintă, punctual, acuzațiile la adresa Israelului. (alte detalii AICI)
„Dacă procedurile ICJ ar fi strict legale, atunci nu ar fi posibil să spunem că este vorba de genocid”, a mai spus prof. Robbie Sabel.
„Dar din moment ce există un bloc de judecători anti-israelieni, ar trebui să fim îngrijorați”, a continuat acesta, argumentând că selecția judecătorilor în Adunarea Generală a ONU este „politică” și subliniind că ”niciun judecător israelian nu a fost ales vreodată în instanță”.
Sabel a susținut că, dacă Israelul ar fi vrut să comită genocid împotriva populației din Gaza, ar fi putut cauza victime mult mai multe în rândul civililor, având în vedere forța armatei sale.
Acest lucru, combinat cu eforturile IDF de a evita astfel de victime și ajutorul umanitar pe care Israel l-a permis în teritoriu, ar face ca o „instanță imparțială” să ajungă la concluzia că nu este plauzibilă acuzația că Israelul a comis un genocid.
Cererea către CIJ împotriva Israelului a Africii de Sud susține că Israelul a încălcat Convenția de genocid, la care este semnatară. Acesta citează numărul mare de civili palestinieni uciși în timpul războiului și accesul redus sever la hrană, apă și îngrijire medicală al populației din Gaza, despre care Africa de Sud pretinde că sunt rezultatul unui efort planificat israelian de a comite genocid împotriva palestinienilor în Gaza.
Africa de Sud aduce în fața judecătorilor Curții Internaționale de Justiție descrierea a războiului din Gaza, făcută chiar de premierul Benjamin Netanyahu, un război între „copiii luminii și copiii întunericului”, pe care l-a descris drept „dezumanizant”.
Raportul face referire referire, de asemenea, la comentariul lui Yoav Gallant – ministrul Apărării din Israel – conform căruia Israelul „luptă cu animalele umane” și ar „acționa în consecință”, precum și la o remarcă a lui Bezalel Smotrich, când a spus „trebuie să dăm o lovitură care nu a fost văzută de 50 de ani”.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că peste 23.000 de oameni au fost uciși în lupte, deși aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent și se crede că includ atât civili. IDF susține că a ucis peste 8.500 de luptători Hamas în Gaza, pe lângă aproximativ 1.000 de teroriști în Israel, pe 7 octombrie.
Mai departe, raportul a făcut referire și o declarație a lui Ben Gvir: „Când spunem că Hamas ar trebui distrus, înseamnă și cei care sărbătoresc, cei care susțin și cei care împart bomboane – toți sunt teroriști și ar trebui, de asemenea, distruși”.
În același timp, a fost citată și o sugestie a ministrului Patrimoniului, Amichai Eliyahu, potrivit căreia Israelul se gândește să folosească o bombă nucleară în Gaza și comentariul său că „nu există civili neimplicați în Gaza”.
Raportul susține că 70% dintre victimele din Gaza sunt femei și copii și arată bombardamentul aerian puternic asupra Gazei efectuat de forțele aeriene israeliene, dar și „utilizarea de către IDF a bombelor mari și uneori nedirijate”.
În mod critic, numeroasele declarații incendiare făcute de miniștrii guvernului israelian cu privire la palestinienii din Gaza au oferit Africii de Sud o platformă pentru a afirma că Statul Israel are intenția de a comite genocid, un aspect crucial al oricăror acuzații de genocid.
Se pare că principalul reprezentant legal al Israelului în sala de judecată a CIJ din Haga, avocatul britanic Malcom Shaw, va argumenta că victimele civile sunt rezultatul neintenționat al obiectivului de război al Israelului de a distruge Hamas și al faptului că gruparea teroristă a și-a înrădăcinat atât de adânc instalațiile militare și luptătorii în rândul populației civile și al infrastructurii din Gaza, a mai notat The Times of Israel.
Citește și:
Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”